Vydáno: 2. 10. 2010
Nové publikace

Říjnové číslo Sociowebu se již tradičně zabývá politickými tématy.

Autorky a autor říjnových příspěvků Sociowebu prezentují aktuální výsledky právě probíhajícího výzkumu. Jejich cílem není prezentovat komplexním způsobem celý projekt, který je tematicky rozsáhlý, ale nabídnout čtenářům pohled na právě řešená témata, která jsou aktuální nejen v rámci evropské vědecké komunity, ale také v českém veřejném prostoru.

V rámci svého příspěvku „Proměna evropského diskursu v České republice“ nabízí Petra Guasti  analytický pohled na český politický prostor v průběhu ratifikace Lisabonské smlouvy. Autorka zdůrazňuje fakt, že v tomto období došlo v České republice k výrazné proměně politického diskursu směrem ke konsensu v otázce budoucnosti evropského projektu. Zároveň však v tomto období došlo k politizaci a výrazné polarizaci evropské problematiky. Po shrnutí argumentů a argumentačních strategií zastánců a oponentů Lisabonské smlouvy autorka v závěru příspěvku konstatuje, že politické strany a političtí aktéři v čele s prezidentem Václavem Klausem hrají v české diskusi evropských témat klíčovou roli – formují daný proces a zprostředkují jeho výsledky občanům. Je tedy možné konstatovat, že dokud bude tento proces politicky dominován a bude převládat silně ideologizovaná diskuse, budou i nadále z veřejné diskuse vytlačovány hlasy občanů a občanské společnosti.

V následujícím příspěvku ”Parlamentní diskuse o Smlouvě o Ústavě pro Evropu a Lisabonské smlouvě v ČR”, shrnuje Tomáš Lacina výsledky analýz ratifikačních diskusí na půdě Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu České republiky. I zde autor poukazuje na silnou politickou a ideologickou polarizaci diskusí. Hlavním tématem, který rozděluje obě komory českého parlamentu, je otázka hloubky a směru evropské integrace a podoba institucionálních reforem EU. Jako nejdůležitější témata autor identifikuje obavu z prohlubování integrace na úkor národních států a jejich parlamentů, strach ze snižující se role malých členských zemí, otázku formy ratifikace – parlamentní ratifikace versus ratifikační referendum a konečně bezpečnostní aspekty Lisabonské smlouvy.

Další příspěvky se zabývají politickou komunikací o tématech spojených s evropskou integrací a vycházejí z komplexní analýzy českých online médií a diskusí v období před volbamy do Evropského parlamentu v roce 2009. Analýza byla součástí komparativního výzkumu online politické komunikace ve dvanácti zemích zapojených do projektu RECON a zahrnovala období 18. 5. – 10. 6. 2009.

Externí spolupracovnice týmu Jessie Hronešová se v článku ”E-sféra a její rostoucí vliv na participativní žurnalistiku” zabývá otázkou technologizace médií v České republice, a to jakým způsobem nárůst počtu uživatelů internetu změnil podobu poskytování a získávání informací. Za jednu z klíčových změn považuje autorka proměnu participativní žurnalistiky, v jejímž rámci mají čtenáři nejen možnost komentovat a hodnotit prezentované zprávy, ale mohou je rovněž přidat do svých profilů v rámci sociálních sítí a vést v rámci online komunity vlastní diskuse na individuálně zvolená témata. Vedle komunikačního potenciálu sociálních sítí upozorňuje autorka také na jejich mobilizační potenciál. Mediální sféra se proměňuje a umožňuje občanům, aby jejich hlas, pokud je politickou elitou ignorován, byl slyšen ve veřejném prostoru.

V dalším příspěvku ”Evropská tematika v online mediích” si Zdenka Mansfeldová všímá toho, jakým tématům se online media věnovala v období volební kampaně před evropskými volbami a kdo byli ti, kteří vstupovali do online diskusí. Volebni kampaň byla extrémně poznamenaná konflikty na domácí politické scéně, a to i v období českého předsednictví v Radě EU. Diskuse v online mediích ukázala nízkou informovanost o činnosti Evropského parlamentu a evropských institucí. Do diskusí v online mediích za zapojovali především běžní občané, kteří jinak mají jen omezenou možnost zapojit se do veřejné diskuse. Ačkoliv online media umožňují diskusi překračující národní hranice, v tomto připadě byla diskuse národní nejen z hlediska převážného zaměření na témata domácí politiky, ale i z hlediska zapojených aktérů.

V posledním příspěvku ”Volby do Evropského parlamentu 2009 na českých serverech” se Jessie Hronešová zabývá rostoucím významem internetových zpravodajských serverů v České republice. Autorka konstatuje, že online média sehrála v období před volbami do Evropského Parlamentu důležitou roli při formování veřejného mínění. Online média rychle a přehledně poskytovala informace o Evropské unii a platformu pro své čtenáře, kteří zde mohli veřejně vyjádřit své názory a postoje. V analyzovaném období celkový tón debat čtenářů na internetu vyzněl velmi kriticky vůči Evropské unii, a to zejména z důvodu nedostatku možnosti participace českých občanů na evropské politice. Online média a diskusní fóra tak poskytují prostor k vyjádření kritických postojů a lze předpokládat, že jejich role a dopad na formování veřejného mínění v budoucnosti dále poroste.

Seznam článků tohoto čísla:

Proměna evropského diskursu v České republice (Petra Guasti)
Parlamentní diskuse o Smlouvě o Ústavě pro Evropu a Lisabonské smlouvě v ČR (Tomáš Lacina)
E-sféra a její rostoucí vliv na participativní žurnalistiku (Jessie Hronešová)
Evropská tematika v online mediích (Zdenka Mansfeldová)
Volby do Evropského parlamentu 2009 na českých serverech (Jessie Hronešová)

Sdílejte tuto stránku

Připojené odkazy