Vydáno: 17. 12. 2009
Nové publikace

Časopis vychází od roku 2000, a od roku 2007 je recenzovaný.

V rubrice gender naleznete článek Kateřiny Machovcové přibližující naší veřejnosti u nás doposud ne příliš známé a reflektované feministické debaty o politických aspektech psychologické praxe, v nichž se nastolují jiné nároky na tento typ odborné práce.
Následující rubrika rovné příležitosti obsahuje stať tří autorek – Kateřiny Šaldové, Barbory Tupé a Marty Vohlídalové – na téma sexuálního obtěžování ve vysokoškolském prostředí. Autorky v ní poukazují na nedostatečné výzkumné podchycení i praktické řešení této problematiky v našem prostředí na rozdíl od zahraničí, především anglosaských zemí.

Rubrika výzkum obsahuje tentokrát pouze tři statě, které však, jak věříme, zaujmou Vaši pozornost. V první z nich Kateřina Kolářová vstupuje v českém kontextu na nové pole svou snahou o otevření kritické reflexe diskursu o HIV/AIDS – fenoménu, který u nás nebyl stále ještě objeven jako kulturně-společenské téma. Text Radky Dudové se zase věnuje problematice interrupcí v socialistickém Československu z foucaultovské perspektivy. Jak v předchozím, tak i v tomto článku autorka vychází z Foucaultovy teorie biomoci, kterou však v tomto případě obohacuje o související koncept „gouvernemantalité“, aby mohla plastičtěji postihnout fungování politické racionality vůči ženským tělům v naší společnosti v daném období. Období socialismu se věnuje rovněž poslední příspěvek, tentokrát zahraniční autorky, někdejší studentky Berkeley University v USA, kterou návštěva letní školy v Praze inspirovala k intenzivnějšímu studiu a seznámení se s problematikou feminismu u nás v období socialismu a na počátku nové společenské éry. Její analýza „feminismu v Čechách“ představuje pohled „odjinud“ – pohled „zvnějšku“.

Tentokrát je v čísle po dlouhé době opět zařazena rubrika rozhovor, kde se můžete seznámit s profesorkou Nancy Jurik z Arizona State University. Ta v rozhovoru přibližuje jednak koncept „doing“ a „undoing gender“, jednak měnící se pracovní prostředí univerzit v USA, kde je do akademické sféry implementován „duch kapitalismu“, stejně jako pravidla z podnikatelské sféry. Z rozhovoru s touto feministickou socioložkou získáte rovněž bližší představu o její současné práci – výzkumu zaměřeném na využívání moderních telekomunikačních technologií lidmi při kombinaci osobního, rodinného a pracovního života.

Mezi recenzovanými knihami najdete tituly zaměřené na problematiku neoliberalismu a sociální spravedlnosti (viz publikaci Sociální kritika v éře globalizace. Odstraňování sociálně-ekonomických nerovností a konfliktů editovanou M. Hrubcem), migrace (viz knihu  zahraničních autorů Migration and mobility in an enlarged Europe. A gender perspective), diverzity podob sociálních států v rámci států střední a východní Evropy (viz Wohlfahrtsstaaten und Geschlechterungleichheit in Mittel- und Osteuropa…), otázku péče a práce v kontextu naší společnosti i některých dalších evropských zemí (viz  Práce a péče – Proměny „rodičovské“ v České republice a kontext rodinné politiky Evropské unie), stejně tak jako na otázku vícenásobného znevýhodnění – tentokrát na Slovensku (viz Ona a On na Slovensku) a problematiku sexuálního obtěžování na vysokých školách v USA (v recenzi na knihu Sexual Harassment on College Campuses. Abusing the Ivory Power). Časopis Vám rovněž přináší informace o konferencích a seminářích, které byly zpravidla genderově zaměřené.

Přestože toto číslo nemá vyhraněné téma, věříme, že Vás zaujme a bude pro Vás i tentokrát inspirativním čtením. Přejeme Vám příjemný zážitek!

 

Gender, rovné příležitosti, výzkum (ISSN 1213-0028) – časopis oddělení Gender & sociologie vydává Sociologický ústav Akademie věd České republiky, v.v.i. Dvakrát ročně vychází v rámci projektu Podpora společenské akceptace a efektivního prosazování genderové rovnosti ve veřejné sféře financovaném programem Podpory projektů cíleného výzkumu AV ČR (reg. č. S700280503). Je distribuován zdarma v nákladu 350 ks.

Sdílejte tuto stránku

Připojené obrázky