Publikace
Autoři: Marková Volejníčková, R., M. Pospíšilová
Publikace
Autoři: Kolářová, Marta
Text se zaměřuje na alternativní životní styly a subkultury v Česku definované jinak než vztahem k hudbě a mládeži a využívá při tom koncept subkultury kulturních kreativců (Ray, Anderson, 2000), který souvisí s konvergencí sociálních hnutí a kontrakultur od 60. let minulého stol...
Publikace
Autoři: Straková, Naděžda
Pěstování vlastní zeleniny a ovoce se v posledních letech opět stalo oblíbeným koníčkem. S urbánním geografem a antropologem Petrem Gibasem o historii českých zahrádkářských kolonií. V čem se české osady liší od svých evropských obdob? Jaké má zahrádkaření cel...
Publikace
Autoři: Smith, Joe, Kostelecký, Tomáš, Jehlička, Petr
This paper questions assumptions about the relationship between class formation, sustainability and patterns of consumption. The empirical elements of the research are based upon qualitative and quantitative time-series research into food self-provisioning and ‘quiet sustai...
Publikace
Autoři: Smith, J., Jehlička, Petr
This paper investigates notable examples of sustainable lifestyles in relation to food systems. It explores the surprisingly neglected case of widely practiced and environmentally sustainable food self-provisioning in post-socialist Central and Eastern Europe. Our argument is roo...
Publikace
Autoři: Kolářová, Marta
This article focuses on the contemporary back-to-the-land migration of permaculture practitioners in post-socialist (1989–) Czechia. It explores the ideals and practices of self-sufficiency among back-to-the-land migrants as they relate to their migration motives and post-migrati...
Publikace
Autoři: Kolářová, Marta
Monografie se zabývá politikou životního stylu a politickým konzumerismem v oblasti udržitelnosti a to jak v kolektivní a organizované rovině (sociální hnutí), tak na individuální úrovni (životní styly a spotřeba). Autorka zkoumá, jak hnutí za udržitelnou spotřebu (perm...
Publikace
Autoři: Kingsley, Jonathan, Donati, Kelly, Litt, Jill, Shimpo, Naomi, Blythe, Chris, Vávra, Jan, Caputo, Silvio, Milbourne, Paul, Diekmann, Lucy O., Rose, Nick, Fox-Kämper, Runrid, van den Berg, Agnes, Metson, Geneviève S., Ossola, Alessandro, Feng, Xiaoqi, Astell-Burt, Thomas, Baker, Amy, Lin, Brenda B., Egerer, Monika, Marsh, Pauline, Pettitt, Philip, Scott, Theresa L., Alaimo, Katherine, Neale, Kate, Glover, Troy, Byrne, Jason
There is a significant amount of evidence highlighting the health, wellbeing and social benefits of gardening during previous periods of crises. These benefits were also evident during the COVID-19 pandemic. This paper presents a narrative review exploring gardening during the ea...
Publikace
Autoři: Duží, Barbora, Smutná, Zdeňka, Vávra, Jan
Popularizační článek, věnující se proměnám stravování, nákupu lokálních potravin a saamozásobitelství během pandemie Covid-19. Výsledky prezentované v článku vycházejí ze sociologického šetření reprezentativního souboru 515 respondentů v Česku na podzim 2021.
Publikace
Autoři: Kolářová, Marta
Publikace
Autoři: Kolářová, Marta
Životní styl spjatý s ekofeminismem se obrací směrem k rodině, domácnosti a lokálním komunitám. Nejde přitom o prostoduchou reprodukci zažitých genderových rolí, ale naopak o návrat k možnostem emancipace založené na inteligenci a tvořivosti.
Publikace
Autoři: Kolářová, Marta
Publikace věnovaná sociálním aspektům permakultury, udržitelného hospodaření a zahrádkaření. Autorka zde publikovala čtyři popularizační texty založené na jejím výzkumu sociálních hnutí a udržitelného způsobu života:- Sociální permakultura a přírodní spiritualita v podání Starhaw...
Publikace
Autoři: Kolářová, Marta
Když se řekne soběstačnost, většina lidí si v souvislosti se zahrádkou představí samozásobitelství zeleninou a ovocem. Soběstačnost se však rozrůstá i do dalších rozměrů života: v oblasti energie, bydlení, výroby věcí denní potřeby, ale třeba i léčení či vzdělávání. Ze...
Publikace
Autoři: Borisova V., Stöckelová T., Ouřadová A., Gojda J
Objectives: The growing popularity of diets that restrict the consumption of animal-based foods is an important new challenge for the public healthcare system in Czechia. While the environmental and health-related benefits of plant-based diets are widely discussed in the media, p...
Publikace
Autoři: Jehlička, Petr, Smith, J
This chapter introduces different explanations for high rates of growing and sharing food outside the market system in the Czech Republic based in social anthropological research. The authors have extended that work with their own qualitative and quantitative research over a peri...
Publikace
Autoři: Stachová, Jana, Čermák, Daniel
The study presented in this paper uses a representative sample of the Czech population to analyse the relationships between attitudes to trees and preferences for landscapes with trees. We ask whether a positive assessment of the environmental benefits of trees in general and old...
Publikace
Autoři: Ďurďovič, Martin
This guide is the outcome of a project based on qualitative and quantitative empirical research that examined the social embeddedness of decisions about the location and construction of a deep geological repository (DGR) for spent nuclear fuel and high-level waste in the Czech Re...

Stránky