Vydáno: 1. 6. 2008
Nové publikace

Tentokrát zaměřené na zkoumání sociální struktury.

Červnové číslo přináší výsledky nejčerstvějších výzkumů a teoretických zamyšlení z oddělení Studia sociální struktury. Jak už sám název oddělení napovídá, texty se týkají struktury společnosti, stratifikace, vrstev a tříd. Na vlně kulturního obratu ovšem přichází nový pohled na vztah ekonomických nerovností a kulturních, sociálních a symbolických rozdílů. Na scénu se dostává životní styl, vkus a utváření identity.

 

V této souvislosti Vám bude představen možná trochu exoticky znějící jedinec „všežrout“ s všestranným kulturním apetitem. Následně podrobíme drobnohledu i rozdílný vkus lidí s různým sociálním postavením. Také se věnujeme tomu, zda postkomunistická transformace společnosti ovlivnila aktivní sportování v ČR.

Dále představujeme nekonvenční přístup ke zkoumání stratifikace s názvem sociální distance. Vrátíme se též k otřepanému pojmu sociální třída a ptáme se, jak ho lidé v Česku vnímají a co si pod ním představují dnes, téměř 20 let po sametové revoluci.
Z trochu jiného soudku jsou poslední dva texty, jeden čerpající z dat získaných na základě skupinových diskusích o tom, jak se rodiny rozhodují o výběru střední školy pro dítě.

V posledním anglicky psaném článku je v ohnisku naší pozornosti sociální kapitál zapletený v sociálních sítích.

 

Seznam článků tohoto čísla:

Kulturalistický přístup k třídní analýze a relační paradigma stratifikace (Jiří Šafr)
Co je to kulturní všežroutství? (Jiří Šafr)
Odlišnosti kulturního vkusu společenských vrstev - co nás baví ve volném čase? (Jiří Šafr, Ondřej Špaček)
Sportování za časů spartakiád - sportování za časů fitcenter (Ondřej Špaček)
Sociální distance a interakce (Jiří Šafr)
Co evokuje pojem třída? (Marta Kolářová)
Podle čeho lidé poznají zařazení do sociální třídy? (Marta Kolářová)
Výběr střední školy v rodinách (Kateřina Vojtíšková)
Social Capital as Resources in Social Networks - Introducing a Shortened Version of the Resource Generator (Julia Häuberer)

Sdílejte tuto stránku

Připojené odkazy

Připojené soubory