Vydáno: 4. 12. 2007
Nové publikace

Nové číslo Sociowebu je věnované mezinárodní migraci

Již třetím rokem náš internetový magazín věnuje jedno ze svých čísel mezinárodní migraci, tématu, jehož význam v posledních letech v ČR neustále roste. Toto číslo přináší tři analytické články a jednu recenzi na publikaci věnovanou fenoménu českého pohraničí, na níž se podíleli výzkumníci jednoho z oddělení Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i. První příspěvek od Michaely Vojtkové, založený na datech Českého statistického úřadu, se zabývá detailnějším rozborem z pohledu demografie velmi důležitých událostí v životě migrantů legálně pobývajících v ČR - porodnosti, úmrtnosti a potratovosti cizinců.

Autorky druhého článku Marie Jelínková a Alice Szczepaniková se ve svém příspěvku věnovanému rodinné migraci a fenoménu smíšených manželství snaží zamýšlet nad problematickým konceptem takzvaných „pravých“ a „fingovaných“ sňatků ve světle aktuálních změn české cizinecké legislativy.

Ve třetím článku se Yana Leontiyeva pokouší o zamyšlení nad začleněním přistěhovalecké problematiky do současné české politiky a poukazuje na zajímavou nekonzistenci mezi názory dvou nejvýznamnějších politických stran a postoji jejich voličů.

Na závěr bychom chtěli čtenáře tohoto čísla opět pozvat k návštěvě specializovaného portálu www.migraceonline.cz , na jehož stránkách zájemci z řad laické a odborné veřejnosti najdou celou řadu zajímavých informací a odborných článků věnovaných fenoménu mezinárodní migrace v České republice a dalších zemích střední a východní Evropy.

První číslo Sociowebu v příštím roce bude zaměřeno na neprovdané matky - kdo jsou, proč nevstoupily do manželství a jak se jim žije.

Sdílejte tuto stránku

Připojené odkazy