Vydáno: 4. 1. 2011
Nové publikace

Lednové číslo Sociowebu pro Vás opět připravilo oddělení Hodnotové orientace ve společnosti Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i.

Na konci starého a na počátku nového roku bývá zvykem ohlédnout se za tím, co přinesl uplynulý rok. Ohlednutí nad vybranými tématy výzkumných projektů, kterým se v našem oddělení věnujeme, a některými jejich výstupy, přinášíme i my v tomto čísle.

První trojice příspěvků přináší vybraná témata, se kterými se mohou zájemci podrobněji seznámit v nově vycházející publikaci Proměny rodinných a profesních startů, připravené v rámci projektu „Proměny rodinných a pracovních drah v České republice“ (GA AV ČR, č. KJB700280802). Úvodní článek Jany Chaloupkové se zaměřuje na změny procesu vstupu do dospělosti a na to, jak je dospělost v současných evropských zemích sociálně definována. Druhý příspěvek, jehož autorkou je Eva Mitchell, pohlíží na rodinné starty z pohledu rodinného rozpočtu a ukazuje, jak česká rodinná politika finančně podporuje účast obou rodičů malých dětí na trhu práce a jak si v tomto ohledu Česká republika stojí ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi. V článku „Proč se nevzali, když spolu mají dítě?“ Miluše Vítečková, která je jedinou externí autorkou v tomto čísle, objasňuje na základě kvalitativního výzkumu, proč nesezdané páry vychovávající dítě (zatím) nevstoupily do manželství. Výzkumu náboženství se dlouhodobě věnuje Dana Hamplová. V tomto čísle Sociowebu se zaměřuje na otázku, proč jsou ženy religióznější než muži. Genderové problematice se věnuje i článek Kláry Vlachové zaměřující se na analýzu volebního chování. Její příspěvek odhaluje, jaké faktory přispívají k nominaci žen do senátních voleb. Závěrečný příspěvek Romany Benešové přibližuje, co se skrývá pod pojmem ageismus a co o ageismu v České republice vypovídají zjištění aktuálního sociologického výzkumu.

Příjemné a inspirativní čtení Sociowebu v roce 2011

 

Seznam článků tohoto čísla:
Vstup do dospělosti – co znamená být dospělý podle Evropského sociálního výzkumu 2006 (Jana Chaloupková)
Máma doma, táta v práci? aneb Podpora dvou příjmů v domácnosti s malými dětmi v ČR a Evropě (Eva Mitchell)
Proč se nevzali, když spolu mají dítě? (Miluše Vítečková)
Jsou rozdíly v religiozitě mužů a žen vrozené? (Dana Hamplová)
Kdo a kde nominuje ženy do Senátu? (Klára Vlachová)
Ageismus (Romana Benešová)

Sdílejte tuto stránku