Vydáno: 3. 1. 2008
Ostatní

První číslo Sociowebu roku 2008 se zaměřuje na neprovdané matky.

Po delší odmlce se Socioweb vrací k tématu mimomanželské plodnosti, tentokrát s konkrétními výsledky specializovaného šetření Sociální a ekonomické podmínky mateřství 2006. Zatímco v minulém roce se autoři věnovali především obecným charakteristikám neprovdaných matek a regionálnímu rozdělení mimomanželské plodnosti, v tomto vydání se soustředí zejména na individuální motivaci svobodného mateřství a životní úroveň neúplných rodin.

 

Všechny příspěvky tohoto čísla vycházejí ze specializovaného šetření Sociální a ekonomické podmínky mateřství 2006 (SEPM) realizovaného Sociologickým ústavem AV ČR v roce 2006 a analyzují z různých pohledů situaci neprovdaných matek v ČR. V prvním článku Dana Hamplová poukazuje na alarmující skutečnost, že nárůst mimomanželské plodnosti neznamená jen nárůst počtu dětí narozených partnerům žijícím v nesezdaném soužití, ale že značná část mimomanželských porodů spadá na vrub osamělým matkám, které se rekrutují především z řad žen s nízkým vzděláním. Druhý příspěvek autorky Evy Soukupové se věnuje příjmům v neúplných rodinách a zaměstnanosti neprovdaných matek. Další dva články z pera Jany Chaloupkové se věnují postojům české společnosti k rodičovství mimo manželství a důvodům, z jakých zůstávají ženy při porodu prvního dítěte neprovdané. Poslední příspěvek analyzuje postavení neprovdaných matek v sociálním systému a snaží se zjistit, pro koho je finančně výhodné zakládat rodinu bez uzavření manželství.

Články v tomto čísle nepokrývají zdaleka všechna témata obsažená ve výzkumu Sociální a ekonomické podmínky 2006. Čtenářům, kteří mají zájem o podrobnější informace o neprovdaných matkách a jejich partnerech, lze doporučit publikaci kolektivu autorů nazvanou Děti na psí knížku? Mimomanželská plodnost v ČR, která v brzké době vyjde Sociologickém ústavu AV ČR, v.v.i.

 

Příští číslo Sociowebu bude věnováno problematice města z pohledu lokálních a regionálních studií.

Sdílejte tuto stránku

Připojené odkazy