Vydáno: 4. 5. 2009
Nové publikace

K obvyklým květnovým tématům jako je láska a práce, přidáváme letos zamyšlení nad koncepty jako je sexualita, důvěra, vzdělávání či občanská angažovanost.

Tyto zdánlivě nesouvisející náměty se v následující příspěvcích z dílny oddělení Studia sociální struktury točí kolem široce vymezeného tématu vztahu společenských hodnot a struktury společnosti.
Začněme s tématy nejvíce rezonujícími s jarem, tedy mládím a sexualitou. První text se zamýšlí nad tím, jaké poselství vysílá časopis pro mladé, Bravo, svým čtenářům ohledně lásky, sexu a trápení.
Hodnoty spojené s nazíráním na odlišnou sexualitu a nerovnosti ve společnosti dané příslušností k sexuální menšině si bere na mušku článek, který zkoumá mediální zobrazení homosexuality.
Hodnotám ve vzdělávání se věnuje příspěvek stopující aktuální reformu školství a debatu mezi Ministerstvem a vyučujícími, kteří nešetří kritickými názory na internetových diskusích.
Anglický článek se ptá, zda je vhodné uplatnit koncept sociálního kapitálu v postkomunistické společnosti, která měla v období minulého režimu negativní zkušenost s nucenou participací ve veřejném životě.
Z podobného soudku je i další text, který uvažuje nad tím, nakolik se podepsalo období totalitního zřízení na tom, jak Češi důvěřují ostatním lidem a veřejným institucím.

 

Příští číslo z produkce oddělení Sociologie vzdělání a stratifikace bude věnováno například mechanismům reprodukce vzdělanostních nerovností či modelům přijímacího řízení na vysoké školy.

Seznam článků tohoto čísla:

„Když můžeš dělat, co se ti líbí, je to ideální situace“: Socializace médii na příkladu rubriky „Láska, sex a trápení“ v časopise Bravo (Martin Vávra)
Sexualita v médiích: queer je stále divné? (Marta Kolářová)
Kontroverze v diskuzi o standardu učitele / učitelky(Kateřina Vojtíšková)
The Civil Society Perspective on Social Capital (Julia Häuberer)
Zdroje sociální důvěry v české společnosti (Markéta Sedláčková, Jiří Šafr, Julia Häuberer)

Sdílejte tuto stránku