Vydáno: 6. 1. 2011
Nové publikace

Časopis vychází od roku 2000, a od roku 2007 je recenzovaný.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři,

vítejte u stránek druhého čísla 11. ročníku časopisu Gender, rovné příležitosti, výzkum. V úvodu mi dovolte, abych za celou redakci časopisu popřála prof. Gerlindě Šmausové k výročí a poděkovala jí tím za pomoc a spolupráci na rozvoji časopisu. Kolegyně z jejího dlouholetého působiště na Fakultě sociálních studií MU v Brně v tomto čísle připojují svoji osobní gratulaci.

Předkládané číslo kontexty genderu je heterogenní a interdisciplinární. Číslo otevírají svým článkem Lisa Irmen a Ute Linner, které se věnují feministickým lingvistickým výzkumům německého jazykového prostředí ve vztahu k používání maskulinních názvů a označení osob. Článek je přeložen z němčiny a doplněn komentářem Jany Valdrové k situaci v českém jazyce a anketou pro čtenářky a čtenáře časopisu. V následujícím textu Zora Javorská představuje proud ekofeminismu a jeho vnitřní odlišnosti, které strukturuje podle jejich vztahu k základním konceptům feministické teorie a k environmentálním studiím. Alena Křížková a Lenka Formánková v následujícím článku staví na biografických rozhovorech vyučených žen, na jejichž základě odkrývají systémové genderové a třídní nerovnosti v oblasti zaměstnání a vývoje na trhu práce od 90. let. Radka Dudová a Hana Hašková se věnují srovnání systémů a politik péče o malé děti u nás a ve Francii. V posledním článku Marta Vohlídalová prezentuje analýzu dat týkajících se rozvodů a motivací k rozvodu v české společnosti.

V tomto čísle naleznete opět rubriku rozhovor, ve které otiskujeme interview se současným prezidentem Mezinárodní sociologické asociace Michaelem Burawoyem. Profesor Burawoy se v rozhovoru vyjadřuje ke svému dlouholetému výzkumu etnografie práce v různých ekonomicko-politických kontextech, k problémům globální sociologie a roli veřejné sociologie. Tematický rozptyl článků doplňují i knižní recenze, z nichž upozorním alespoň na některé: Lucie Jarkovská recenzuje knihu Hodné holky se dívají jinam od Kateřiny Liškové, Jaroslava Marhánková Hasmanová prezentuje knihu Hany Haškové Fenomén bezdětnosti a do třetice Martina Kampichler recenzuje knihu Mieke Verloo Multiple Meaning of Gender Equality. Následují i další recenze a zprávy o inspirativních konferencích a událostech uplynulého období.

Ráda bych na tomto místě také poděkovala recenzentům, recenzentkám a všem, kteří se nezištně podíleli na realizaci dalšího ročníku časopisu. V neposlední řadě patří mé poděkování Ivě Šmídové, která s redakcí úzce spolupracovala při přípravách tohoto čísla. Příští číslo časopisu bude zaměřeno na představení genderového a feministického výzkumu na Slovensku a bude připraveno ve spolupráci s Marianou Szapuovou a Zuzanou Kiczkovou z Filozofické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.
Přeji Vám příjemné čtení
Zuzana Uhde, šéfredaktorka

Ročník 11, 2/2010
Obsah čísla 2 / 2010
Téma: kontexty genderu

Stati
Irmen, Lisa, Linner, Ute: Reprezentace genericky maskulinních názvů osob. Teoretická integrace dosavadních poznatků (komentář Jana Valdrová)
Javorská, Zora: Skryté výzvy ekofeminismu
Formánková, Lenka, Křížková, Alena: Odraz nejistot, znevýhodnění a marginalizace na trhu práce v biografických výpovědích žen s nízkým vzděláním
Dudová, Radka, Hašková, Hana: Diskursy, instituce a praxe péče o děti do tří let ve francouzsko-české komparativní perspektivě
Vohlídalová, Marta: Kdo podává žádost o rozvod a jaké jsou příčiny rozpadu partnerských vztahů?

Rozhovor
Obhajoba sociologie se stala obhajobou společnosti. Rozhovor Zuzany Uhde s Michaelem Burawoyem

Recenze
Jarkovská, Lucie: Kam se dívají zlobivé holky (Lišková, K. Hodné holky se dívají jinam)
Černá, Karolína: Chudoba nemusí být bezbranná (kolektiv Social Watch. Právo nežít v chudobě)
Hasmanová Marhánková, Jaroslava: Fenomén bezdětnosti v české společnosti (Hašková, H. Fenomén bezdětnosti)
Linková, Marcela: Interaktivnost, subjektivita a emoce: Recenzní řízení v sociálních a humanitních vědách (Lamont, M. How Professors Think. Inside the Curious World of Academic Judgment)
Hřešanová, Ema: Za plnohodnotné občanství žen (Hašková, H., Uhde, Z. (eds.). Women and Social Citizenship in Czech Society)
Kampichler, Martina: Ambivalentní mnohotvárnost genderové rovnosti (Verloo, M. (ed.). Multiple Meanings of Gender Equality. A Critical Frame Analysis of Gender Policies in Europe)
Hynková, Martina: Johnson, J. E., Robinson, J. C. (eds.). Living gender after communism
Krištofová, Lenka: Učiteľky a riaditelia (Bosá, M., Filadelfiová, J. (eds.). Učiteľky a riaditelia. Rodová nerovnosť a rodová segregácia na stredných odborných školách)

Zprávy a komentáře
Proti tvrdošíjné představě o ontické povaze věku. Jubileum profesorky Gerlindy Šmausové
Šmídová, Iva: Jak taky zmrzačit neoliberalismus: zpráva z konferencí
Dudová, Radka: Výzkum a srovnání režimů prostituce v Evropě
Uhde, Zuzana: Otázky a problémy transnacionálních praktik péče: zpráva z konference
Pulkrábková, Kateřina: Nad rámec občanství: zpráva z konference
Linková, Marcela, Tenglerová, Hana: Konference Beyond the Leaky Pipeline: Future Challenges for Research on Gender and Science
Formánková, Lenka: Feministický Magazín FEMA

Sdílejte tuto stránku