Vydáno: 3. 10. 2006

Sociologický ústav AV ČR, Centrum pro výzkum veřejného mínění, Jilská 1, 110 00 Praha 1, tel./fax: +420 286 840 129, +420 221 183 591-2

Důvěra k ústavním institucím a spokojenost s politickou situací

V šetření Centra pro výzkum veřejného mínění SOÚ AV ČR realizovaném v rámci projektu Naše společnost 2006 v září 2006 jsme položili respondentům otázku, zda důvěřují jednotlivým ústavním institucím. Sledování důvěry občanů k ústavním institucím je pravidelnou součástí našich šetření, což nám umožňuje sledovat vývoj důvěry v čase. Mezi zkoumané instituce tentokrát výjimečně nebyla zařazena vláda, neboť v době přípravy šetření existovala pouze Paroubkova vláda „v demisi“ a nová vláda nebyla jmenována.

Důvěra občanů ke všem sledovaným ústavním institucím se v porovnání s minulým šetřením téměř nezměnila. Dlouhodobě je nejdůvěryhodnější českou ústavní institucí prezident. V současnosti mu důvěřují přibližně tři čtvrtiny českých občanů (74 %). Nejmenší podíl důvěřujících zaznamenaly obě komory Parlamentu. Poslanecké sněmovně v současnosti důvěřuje 30 % obyvatel starších 15 let, Senátu pak o tři procentní body méně. O poznání vyšší důvěrou disponují lokální reprezentace: krajským zastupitelstvům v aktuálním průzkumu vyjádřila důvěru necelá polovina oslovených (46 %), téměř dvě třetiny občanů (62 %) důvěřují svému obecnímu zastupitelstvu.

Spokojenost s politickou situací v naší zemi se po parlamentních volbách razantně zhoršila. Zatímco v předvolebním období bylo s politickou situací spokojeno 16 až 17 % respondentů (nespokojena pak byla téměř polovina Čechů a třetina nebyla s politickou situací ani spokojena, ani nespokojena). V současné době je naproti tomu podle svých slov spokojena necelá desetina českých občanů (9 %) a bezmála dvě třetiny respondentů vyjádřily nespokojenost (61 %).

Sdílejte tuto stránku

Připojené odkazy